Русия търси газови пътища с Иран за Армения

„Газпром” и Иран проучват въпросите за обмен на операции при доставките на газ за Армения, съобщи на пресконференция в Люксебмург президентът на газовия гигант Алексей Милер.

Милер се срещна с вицепремиера и министър на енергетиката на Грузия Кахабер Каладзе. Москва и Тбилиси обсъждат транзита на газ през територията на Грузия, както и търговските доставки на синьото гориво за кавказката страна. През 2014 година „Газпром” е доставил в Грузия 0,3 милиарда кубически метра газ, посочва ТАСС.

Географски Армения и Грузия са в Югозападна Азия, но политически и културно се приемат за част от Европа. Армения има обща граница с Грузия и Иран. Съседи са и Азърбайджан и Турция. Армения се определя като важен съюзник на Русия в региона. Страната скоро влезе в икономическия и политически съюз на Русия, Беларус и Казахстан.

За съвместното проучване на Москва и Техеран за възможностите за обмен на газ стана известно в отговор на журналистически въпрос на пресконференцията след срещата на Милер с Каладзе. Вероятно става въпрос за възможностите на доставки на ирански газ в Армения по договорите с „Газпром”.

Източник: БГНЕС.