Русия трябва да спре да спонсорира Украйна

Има нещо гнило около спирането на работата по „Южен поток”, коментира историкът Станислав Хатунцев на страниците на руския вестник „Известия”.
Вашингтон предупреди София, че български компании, които си сътрудничат със „Стройтрансгаз” може да понесат силата на санкциите, наложени на руската група заради украинската криза.
Ето защо е логично спирането на строителството на „Южен поток” в България да се приеме като продължение на икономическите санкции срещу Русия. Както виждаме, санкциите не са европейски, а американски, пише историкът.
Така става ясно, че САЩ и пряко, и чрез ЕС успяха да спрат строителството на „Южен поток”, като извиха ръцете на балканските партньори на „Газпром” – България и Сърбия. И то именно заради украинската криза.
Ако Русия не въведе авансово плащане за газовите доставки за Украйна, тя ще продължи да доставя напълно безплатно суровина за милиарди долари, отбелязва Хатунцев. Това е повече, отколкото САЩ и ЕС дават на украинския режим, който води война с населението в източната част на Украйна. Русия всъщност доставя на Киев безплатен газ и се явява спонсор на настоящите украински власти, подчертава историкът.
За да се запази това положение, Западът дори прибягва до манипулации във връзка с „Южен поток”. Това е и една от формите на икономически натиск върху Москва с цел тя да бъде заставена да следва определения от Белия дом курс, смята експертът.