Русия тренира масиран ядрен ответен удар

Проведена е била симулация на масиран ядрен ответен удар в отговор на вражеска атака, заяви руският президент Владимир Путин

Руски стратегически подводници извършиха две изстрелвания на балистични ракети при военни учения под надзора на президента Владимир Путин.
В ученията са участвали военни части на цялата територия на Русия, включително ядрените сили.
Проведена е била симулация на масиран ядрен ответен удар в отговор на вражеска атака, заяви руският президент – необичайно рязко изявление, което отразява повишаването на напрежението със Запада поради Украйна, отбелязва Ройтерс.
Путин заяви, че маневрите са било планирани още през ноември.
Той говори от централата на руското министерство на отбраната, където наблюдава учението заедно с лидерите на бивши съветски републики, членуващи в Организацията на Договора за колективна сигурност.
По-рано днес Путин заяви, че украинската криза е следствие от „безотговорната политика“, и каза, че осъществяването на диалог между равни между властите в Киев и сепаратистите в Югоизточна Украйна е ключ към намаляване на напрежението, предаде Ройтерс. „Примерът с нашата съседка, нашата братска Украйна, ясно показва, че безотговорната политика причинява множество неприятности и загуби“, заяви той.
В днешната планова тренировка стратегическите ракетни подводници „Тула“ от Северния флот и „Подолск“ от Тихоокеанския са извършили изстрелвания на балистични ракети от акваториите на Баренцово и Охотско море, съобщи представител на руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той подчерта, че ракетите са били изстреляни от подводниците без да излизат на повърхността. Бойните глави на ракетите са достигнали предназначените за това полигони в съответния срок. Учебните стрелби са потвърдили параметрите за бойна готовност и надеждност, както и ефективността на всички звена от системата за бойно управление на морските стратегически ядрени сили, съобщи цитираният представител на руското отбранително министерство.