Русия трансформира интернет сегмента за държавните органи

Руският президент Владимир Путин подписа указ за трансформиране на интернет сегмента за органите на държавната власт в собствен национален, предаде ТАСС.

Във връзка с повишаване на защита на информационната сигурност, сегментът на международната мрежа „Интернет“ за руските федерални органи, на държавните власти и местните власти в субектите на Руската Федерация, намиращи се под юрисдикцията на Федералните служби за охрана (ФСО), ще бъде трансформирана в руски държавен сегмент на мрежата „Интернет“.

Поддръжката на този сегмент ще се поддържа от ФСО.

На президентската администрация, правителството, Следствения комитет е наредено, да се проведат всички необходими действия, свързани с реализирането на указа до 31 декември 2017 година. Също така на Съвета на Федерацията, Държавната дума, прокуратурата, Сметната палата е препоръчано да преминат към използване на руски интернет-сегмент.

В документа се отбелязва, че прехвърлянето на данни по каналите на руския интернет-сегмент ще се осъществява „по защитени канали“, което ще бъдат подсигурени от ФСО.

Припомняме, че през декември 2014 година Държавната дума прие закон за разполагане на руски сайтове на държавни органи, местни власти и общински администрации на чуждестранни сървъри.

Новите норми ще влязат в сила от 1 юли 2015 г.

В пояснителната записка се подчертава, че „изследването на 9 хил. руски сайта на държавни институции, местни власти, държавни предприятия и организации с нестопанска цел е показало, че около една трета от тях ползват услугите на чуждестранните доставчици“.

Разработчиците са убедени, че „дадената ситуация ще създаде заплаха за информационната сигурност във връзка с това, че при разполагането на сайтовете на сървъри, намиращи се под чуждестранната юрисдикция са възможни случаи на унищожаване, блокиране, изменения в информацията на официални сайтове, които не могат да бъдат оперативно отстранени и фактически ще останат ненаказани“.