Русия, Сърбия и Беларус започнаха военното учение „Славянско братство“

 Активната фаза на съвместните антитеростични учения „Славянско братство – 2017“ с участието на руски, беларуски и сръбски военни ще се проведе на полигона Бресткий от 12 до 14 юни. Това съобщи заместник-ръководителят на маневрите от руска страна полковник Алексей Сгибнев.

„Ученията ще се проведат в две фази. Първата предвижда синхронизиране на действията на многонационалната батальонна тактическа група, съставена от подразделения на трите страни-участнички, за изпълнението на контратерористични задачи. Тази фаза ще продължи от 6 до 11 юни. Втората активна фаза е практическото изпълнение на контратерористичните задачи в състава на многонационалната батальонна тактическа група. Тя ще продължи от 12 до 14 юни“, каза той.

Сгибнев уточни, че активната фаза на маневрите включва придвижване на групата до посочения район с преодоляване на водни прегради и десант от самолети Ил-76, установяване на контрол над района за провеждане на контратеростичните мерки, освобождаване на заловените от терористите обекти и заложници в тях, унищожаване на терористите и евакуация на ранените. „Всички без изключения контратерористични мероприятия на руските и сръбските военни ще се провеждат в неизвестна местност“, подчерта Сгибнев.

В ученията „Славянско братство – 2017“ участват над 300 военни от елитната Псковска десантно-щурмова дивизия, над 400 военни от 38 десантно-щурмова бригада на Силите за специални операции на Беларус и 50 военни от специалната бригада на Сърбия. Задействани са също така военно-транспортни самолети на руските военно-космически сили, самолети и вертолети на ВВС на Беларус.

Източник: БГНЕС и ТАСС