Русия: съпричастността на Националната гвардия към убийствата край Донецк е неопровержима

Русия: съпричастността на Националната гвардия към убийствата край Донецк е неопровержима

Публикувано от:

Следствието разполага с доказателства за съпричастността на представители на Националната гвардия и „Десен сектор” към убийствата на хората, заровени край украинския Донецк, съобщи в сряда официалният представител на Следствения комитет (СК) на Русия Владимир Маркин, предаде RT.

По последна информация телата на жертвите са около 400, от които 160, са на млади мъже и девойки. Наблюдателите от мисията на ООН потвърдиха ужасяващата находка и заявиха, че ще вземат участие в разследването на случая.

На 23 септември опълченци съобщиха, че край Донецк са открити няколко масови гроба, където по думите на местни жители са били погребани мирни жители, убити от украинските военни. Както заяви по-рано специалният представител на ОССЕ за борба с трафика на хора Мадина Джарбусинова, някои от телата са без вътрешни органи и не е изключено те да са били взети с цел продажба.

На 28 септември властите на ДНР съобщиха, че са открили нови масови гробове до мина Комунар около с. Нижняя Кринка, където до преди няколко дни се разполагали частите на Националната гвардия на Украйна. Според опълченците убийствата на мирни жители са извършени именно от бойци на Националната гвардия, които се намирали в Нижняя Кринка от април до средата на септември.

От руското външно министерство също заявиха, че има сериозни основания да се смята, че нацгвардейците са причастни към убийствата. Киев от своя страна категорично отхвърля тези подозрения и обвинява опълченците в престъпленията.