Русия създава Въздушно-космически войски

Русия създава нов род Въоръжени сили – Въздушно-космически сили (ВКС), които ще бъдат обединени с Военновъздушните сили (ВВС), предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщението на Министерството на отбраната на Русия.

„Всички необходими решения относно създаването на ВКС са приети и в най-скоро време ще обявим това официално. Към състава на ВКС ще преминат от Военно-въздушните сили: силите на противовъздушна отбрана и авиация, информационни сили и средства”, съобщиха от руското военно ведомство.

По този начин във Въоръжените сили ще има три командвания – на Сухопътни войски, Военноморски флот и Въздушно-космически сили.

Формирането на новия тип войски ще става поетапно в продължение на няколко годни. В състава на ВКС ще се развиват няколко системи: система на разузнаване, ранно предупреждение за въздушна опасност, ответен удар срещу евентуален противник от въздуха и обща система за управление.

По-рано на пресконференция с журналисти зам.-министърът на отбраната на РФ Аркадий Бахин съобщи, че Въздушно-космическата безопасност на Русия се превръща в приоритет за националната сигурност.

„Фундаментално се променя естеството на въоръженото противопоставяне, а също вижданията за развитие на въоръжените сили. Въздушно-космическата сигурност на страната е от приоритетните области и трябва да заеме едно от централните места в осигуряването на система за отбрана на държавата”, заяви зам.-министърът на пресконференцията, посветена на 100-годишнината от създаването на ПВО в Русия.