Русия съжалява, че инициаторите на трибунала по катастрофата на Boeing са избързали с резолюцията

От руското външно министерство изразиха съжаление във връзка с това, че инициаторите за създаването на международен трибунал за разследване на катастрофата на Boeing MH17 край Донецк са политизирали този въпрос и са избързали да внесат съответната резолюция в Съвета за сигурност на ООН, се казва в разпространеното в четвъртък съобщение на министерството, предаде РИА Новости.

„Нашите настойчиви обяснение за несвоевременността и контрапродуктивността на подобна стъпка, нямаща прецедент в миналото, и при това много преди приключването на провеждащото се разследване на обстоятелствата около катастрофата на самолета, не бяха възприети“, отбелязват от ведомството.

„При тези обстоятелства, Руската федерация, стремяща се по всякакъв начин да предотврати разкола в Съвета за сигурност на ООН и да пренесе въпроса в конструктивна посока, не счете за възможно да пропусне налаганото на Съвета за сигурност политизирано решение, като гласува против него“, подчертават още от министерството.

Руското външнополитическо ведомство подчертава, че Москва осъжда унищожаването на малайзийския самолет и още веднъж изрази най-искрените си съболезнования към роднините на загиналите пътници и екипаж.

От МВнР на Русия припомнят, че от момента на приемането от Съвета за сигурност на ООН на 21 юли 2014 г. на резолюция 2166, тя остава единствената приемлива за всички основа за международно сътрудничество с цел независимото и прозрачно разследване на трагедията. Москва нееднократно е предлагала пълното задействане на потенциала на Съвета за сигурност при провеждането на разследването.

„Именно към това и бе насочен изготвеният от Русия проект на резолюция, в който ние предложихме, въз основа на резолюция 2166, широко да се задействат механизмите на ООН с цел по-бързото приключване на пълното, прозрачно и достоверно международно разследване на катастрофата за последващото намиране на най-подходящата формула при самолетостроенето. Само пълното прилагане на резолюция 2166 ще помогне да се изясни кой е виновен и трябва да бъде наказан“, отбелязват още от министерството.