Русия спира вноса на свинско месо от страните на ЕС

Русия забрани вноса свинско месо от страните на ЕС. Забраната важи за всички страни-членки до получаване на гарантирана безопасност от граничещите с Литва страни. Причината за решението е африканската чума по свинете. В области, граничещи с Полша и Литва е регистрирана епидемия при дивите свине, съобщи РИА Новости.

Напомняме, че на 25 януари Русия ограничи вноса на свинско месо от Литва, поради възникналата епидемия от африканската чума по свинете (АЧС). По думите на зам.-началника на „Росселхознадзор“ Алексей Алексеенко, такива превантивни мерки е необходимо да бъдат предприети спрямо всички страни-членки на ЕС. Заради епидемията правителството на Литва въведе извънредно положение в някои от районите на страната.  Алексеенко отбеляза, че вноса на продукция от свинско месо, ще бъде възстановен веднага, след като бъде решен въпросът с регионализацията на заболяването АЧС.

На даден етап, изследванията на заболеваемостта на животните в Полша и Литва не дават еднозначни заключения относно степента на замърсяването. На срещата с ръководителя на „Росселхознадзор“, заместник-директора на Генерална дирекция по здравеопазване и защита на потребителите на Европейската комисия Ладислав Мико, заяви, че съществува голям риск от разпространение на вируса на територията на ЕС от Украйна.

Дългосрочното затваряне на границата ще доведе до тежки последици за европейския пазар на свинско месо. Русия е най-големият купувач на свинско месо от цяла Европа. През първите единадесет месеца на 2013 година в страната са внесени 701 226 тона свинско месо от 28 страни членки на ЕС. Това са 24,4% от целия износ в ЕС..