Всички участници във вчерашната среща за Сирия в Лозана потвърдиха ангажимента си за запазване на Сирия като цялостна, независима и светска държава, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

“Потвърден е ангажиментът за запазване на Сирия като цялостна, независима и светска държава, бъдещето на която ще бъде определено от самите сирийци като част от инклузивен политически диалог”, се казва в изявлението.

В хода на преговорите основно внимание е било отделено на задачата да се възстанови режима на прекратяване на бойните действия в Алепо и в страната като цяло, в контекста на руско-американското споразумение, постигнато на 9 септември в Женева.

Точно сега има тежки бойни действия в Алепо, където правителствените сили се бият в обсадения град. Вижте какво се случва във видеото горе

“От руска страна беше подчертано, че залогът за възстановяване и успешно реализиране на режима на прекратяване на огъня и гарантиране на хуманитарен достъп до всички нуждаещи се е отделянето на отрядите на така наречената умерена опозиция от бойците на Джебхат Фатах аш Шам (новото име на Фронта ан Нусра) и други свързани с нея терористични групировки”, съобщава руското външно министерство.

“В тази връзка ще бъде наложителна съответна работа на всички участници в срещата с присъстващите в Сирия сили. При това трябва да е ясно, че операциите против терористите от “Ислямска държава” и Фронта ан Нусра ще продължат”, се подчертава в изявлението.

В срещата в Лозана участваха външните министри на Русия, САЩ, Иран, Турция, Египет, Ирак, Йордания, Саудитска Арабия и Катар, както и специалният пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Сирия Стафан де Мистура.

Участниците не успяха да постигнат конкретни договорености или да приемат документ.

Няма резултати в областта на подновяване на примирието. Обсъждането на ситуацията в Сирия ще продължи днес на преговори в Лондон с участието на американския държавен секретар Джон Кери и европейски външни министри.