Русия се отказа от срещата в ООН

Русия се отказа да вземе  участие в неформалната среща на Съвета за сигурност на ООН, посветена на правата на човека и свободата на медиите в Крим, тъй като сметна за неуместно разглеждането на човешките права и свободата на печата в Крим, съобщи РИА Новости.
Срещата се състоя по инициатива на Литва във формата „Заседания по формулата Ариа”, които нямат пряко отношение към мероприятията на Съвета за сигурност на ООН.
„Ситуацията с правата на човека и свободата на медиите в Крим, както и във всеки един субект на Руската Федерация не влиза в рамките на отговорност на Съвета за сигурност на ООН и основания за подобни дискусии няма”,  се посочва в съобщението на руското представителство в ООН.

„Подобни срещи само подриват авторитета на страните членки на Съвета за сигурност и нанасят ущърб на престижа на Съвета за сигурност на ООН като цяло”, се казва в документа.

Според представителството на Русия в ООН, инициативата на Литва за провеждане на въпросната среща, представлява още един опит за отвличане на вниманието от сериозната ситуация в Украйна.