Русия се обяви против агресивните и едностранни действия на САЩ

Русия се обяви против агресивните и едностранни действия на САЩ

Публикувано от:

Русия се обяви против агресивните и едностранни действия на САЩ по отношение на Сирия и Северна Корея.

Американската ракетна атака срещу военновъздушна база в Сирия възпрепятства усилията за постигане на политическо уреждане на конфликта и вероятно това е направено с цел, каза руският външен министър Сергей Лавров след разговори с колегата си от Сенегал, предадоха ТАСС и други руски медии.

Двете страни обсъдиха растящата терористична заплаха в Африка и като цяло.

Отново заявяваме, че е необходимо обединяване на усилията на цялата международна общност в борбата срещу това универсално зло, както руският президент Владимир Путин каза преди 18 месеца в обръщение към Общото събрание на ООН, поясни Лавров.

Според руския топ дипломат всички тези стъпки трябва да бъдат направени на базата на международното право и Хартата на ООН.

В този контекст ние обсъдихме незаконните и агресивни действия на американската авиация, при които удариха военновъздушна база в Сирия, което само усложнява и пречи, може би с цел, за намиране на политическо решение, изтъкна Лавров.

Външният министър каза още, че Москва не приема “безразсъдните” ядрени и ракетни действия на Пхенян, но в същото време призовава Вашингтон да се въздържа от едностранни действия.

“Не приемаме безразсъдните ядрени и ракетни действия на Пхенян, които са в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че е възможно да се нарушава международното право по същия начин с използване на сила”, изтъкна той.

Много се надявам, че няма да има едностранни действия като тези, които видяхме в Сирия, добави Лавров.

Източник: news.bg