Русия се включва в проекта за космическа станция до Луната

Русия официално се включва в проекта за създаване на космическа станция в лунната орбита. Подобни информации се появиха преди няколко дни, а сега новината бе потвърдена и от генералния директор на „Роскосмос“ Игор Комаров по време на Международния астронавтски конгрес – 2017 в Австралия, пише ИА Кросс.

Ръководителите на космическите агенции на Русия и САЩ са се договорили за създаването на новата космическа станция Deep Space Gateway в орбитата на Луната, като е проектът трябва да стартира през 2024 г.

Договорено е още, че участие в проекта могат да вземат Китай, Индия и други страни от БРИКС, в която влизат още Бразилия и Република Южна Африка.

„Договорихме се, че ще участваме съвместно в проекта по създаването на нова международна окололунна станция Deep Space Gateway. На първия етап ще строим орбиталната част с перспектива за използване на утвърдените технологии на повърхността на Луната, а след това и на Марс. Конструирането на първите модули е възможно в периода 2024-2026 г.“, разказа Игор Комаров.

НАСА отдавна води преговори с „Роскосмос“, Европейската космическа агенция и партньорите си от Япония и Канада за участие в проекта за Deep Space Gateway. Предвижда се новата станция да стане база и за постоянни експедиции до Луната, като се планира да бъде създаден модул, който ще може да пътува между станцията и повърхността на спътника на Земята.