Русия, САЩ умуват за две орбитални станции на Луната

Русия, САЩ и другите партньори от Международната космическа станция обсъждат създаването на две станции в орбита около Луната, заяви изпълнителният директор на „Роскосмос“ Сергей Крикальов пред ТАСС.

Обсъжда се създаване на окололунна инфраструктура – на високоелиптична орбита и на ниска орбита около 100 километра над повърхността на Луната, като първата станция може да бъде използвана за стартове на кораби в далечния космос, а втората – за експедиции до повърхността на земния стъпник.

Високоелиптичната орбита ще позволи в перспектива да се извършва работа както на лунна орбита, така и за отправяне на мисии в далечния космос, в това число и към астероиди. Ниската окололунна орбита повече подхожда за редовни кацания на експедиции на повърхността на Луната, предаде БНР.

Вече бе съобщено, че руската корпорация „Енергия“ и американската компания „Боинг“ са разработили съвместен проект за лунноорбитална станция в два варианта – на основата на два малки обитаеми модула или на един голям. И двата варианта предвиждат на станцията да може да работи четиричленен екипаж. Продължителността на експедициите ще е между 30 и 360 денонощия.