Русия рязко подобри позициите си в класацията Doing Business

Автор: Анна Кучма.

Независимо от санкциите и свиването на БВП Русия се покачва с 11 места в класацията Doing Business. Както отбелязват експертите от Световната банка, страната е извършила истинска революция в опростяването на достъпа до електрическите мрежи: по този параметър Русия скача с 114 места, публикува Руски Дневник.

Русия се е покачила с 11 позиции до 51-о място в класацията на качеството на бизнес средата. Според експертите за една година Русия е провела пет икономически реформи, които са причината за същественото придвижване на страната нагоре в рейтинга. По-специално, специалистите от Световната банка отбелязват улеснените процедури за регистриране на собственост (8-о място в света) и обезпечение на изпълнението на договори (5-о място в света). „Рейтингът остава ориентир за чуждестранните инвеститори“, каза в интервю за бизнес ежедневника „Ведомости“ един от авторите на изследването Валентин Салтан.

Глобалната класация Doing Business се превърна в свеобразен ключов показател за ефективността (KPI) за руското правителство. През май 2012 г. президентът Владимир Путин постави задача до 2018 г. позицията на страната в рейтинга да се повиши до 20-о място от 50-о през 2015 година. Така според най-новия рейтинг правителството на практика успя да изпълни тази задача.

Какво промени методологията?

През 2015 г. в 5 от общо 10 от блоковете в класацията бяха добавени нови критерии, като по 4 от тях Русия получи висока оценка. Например появи се нов индекс на надеждността на електроснабдяването и прозрачността на тарифите. „Измерваме честотата на прекъсванията в подаването на електроенергия, продължителността на евентуалните прекъсвания, както и как работят системите за мониторинг“, коментира по-рано Салтан. По този показател Русия получава максимален бал от 8 точки. В резултат темповете на опростяване на процедурата за включване в енергийната система поставиха рекорд, като скочиха със 114 места. По подобни причини Русия се покачи с 37 места и в оценката на процедурите за получаване на разрешение за строителство. Броят на процедурите на практика не е съкратен, но по въведения нов индекс – качеството на самото строителство, Русия получава 14 от 15 точки.

Промени в методологията се правят всяка година, за да може класацията в най-пълна степен да отразява процесите, които протичат в страните, поясниха за „Руски дневник“ от департамента за външни отношения в московското представителство на Световната банка. Например през 2014 г. за 11 от страните с население над 100 млн. души в класацията са включени данни за втория по големина град, като за Русия това е Санкт Петербург – до този момент изчисленията включваха единствено най-големите мегаполиси.

Според генералния директор на Агенцията за стратегически инициативи Андрей Никитин подобрените позиции на Русия в класацията не бива да се обясняват само с промените в методологията. „Ако позицията в класацията зависеше само от методологията, то промените щяха да са еднакви по всички пунктове“, каза той пред „Руски дневник“.

Къде е нужна повече работа

Най-слабото място на руската икономика според авторите на изследването е международната търговия, включително оформлението на стоки за износ: по този параметър Русия отстъпва от 155-о до 170-о място. „Международната търговия е една от областите, където Русия трябва да продължи да концентрира усилията си. И това изисква съвместни усилия, а не само от страна на Федералната митническа служба, която по същество активно се модернизира“, пише в коментара на рейтинга си Силви Босутро, програмен ръководител в Световната банка в Русия.

Както по-рано Валентин Салтан обясни пред вестник „Ведомости“, методологията на индекса се е променила значително: сега се отчита транспортът на товари не само по море, но и по жп и авиолинии. За първи път се оценява и качеството на процедурите за освобождаване от митница: как се използва електронната система, колко дълго товарът престоява на границата, колко струва оформлението на документите.