Русия реши да смени ориентирите

Русия върви на Изток.

Охлаждането на отношенията със Запада и опитите за натиск срещу Москва станаха своеобразен тласък към смяната на бизнес-ориентирите на страната. Впрочем, Русия отдавна планираше да установи по-тесни контакти с Азиатско-Тихоокеанския регион(АТР).
Русия провежда ревизия на икономическите връзки, казват аналитици. По-рано тесният контакт беше предимно със Запада, където вече са известни правилата на играта и развитието на икономическите връзки. Но с промяна на настроенията в Европа и САЩ, Русия е принудена да се обръща на Изток. За Русия се появи мощна мотивация да се закрепи на азиатския пазар. При това, експертите виждат причините не толкова в санкциите, които не донесоха нужния ефект и не са способни да донесат, казва експертът Максим Братерский:
– Санкциите ускориха този процес. Стратегията на преориентацията на икономиката на Русия на Изток беше приета по-рано. Съществуваха федерални програми за развитие на Далечния изток и Приморието, създаваха се различни видове министерства и държавни компании, които ще се занимават с тези въпроси. Разбира се, заплахата от санкции от страна на Запада ускориха този процес.
Именно възникналите рискове и политизирането на въпросите, което Вашингтон активно намесва в икономическите връзки, направиха решаващо делото по отношение на Русия и Изтока. Но Русия няма намерение да използва новите възможности в ущърб на Запада, а в търсенето на по-надеждно партньорство и на нови икономически съюзници, смята експертът Александър Абрамов:
– Преориентирането на Изток е важно. Засега то предизвиква различни дискусии сред икономистите. Съществуват различни изчисления за изгодата, или неизгодата на този процес. За сега е рано да се оценява, дали това ще донесе точки за руската икономика, или загуби. Но при всички случаи към този процес трябва да се отнасяме като към бизнес-проект и по-малко да добавяме политически мерки.
Първият голям успех очакваше Русия в Китай. Няколко години Москва и Пекин не можеха да се договорят по цената на газовия контракт. Но в крайна сметка в руския портфейл лежи 30-годишен газов контракт за 400 млрд. долара и китайски инвестиции в строителството на газотранспортна инфраструктура в Далечния изток, а също съвместно строителство на самолети. Но Москва няма намерение да акцентира само на Пекин. Има и други страни в АТР. Това е Япония, която се нуждае от руски ресурси, а Русия – от японски технологии. Това са Малайзия, Сингапур, Южна и Северна Корея, с които може да са сътрудничи в редица отрасли.
Впрочем, Русия няма нужда да избира между Европа и Азия. Политическите разногласия рано или късно ще бъдат решени. А през това време Русия може да увеличи своя потенциал и да се възползва от уникалната възможност, която има благодарение на географското си положение между Европа и Азия.