Русия разчита на по-активни действия на ЕС за проблема с украинския газов дълг

Русия е разочарована от отсъствието на конкретни предложения от страна на ЕС за разрешаване на проблема с газовия дълг на Украйна и разчита на по-активни действия от страна на европейските държави за разрешаване на тази ситуация, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В отговор на призива на Москва за съгласуване на проблема с транзита на руския газ за европейските потребители във Варшава „се състоя единствено срещата във Варшава на делегацията начело с комисар Йотингер с представителя на украинската страна Юрий Продан“, подчерта той.

„За съжаление, сме принудени да констатираме, че не получихме никакви конкретни предложения за стабилизиране на ситуацията с изпълняването от страна на украинските купувачи на договорните задължения и осигуряването на надежден транзит от нашите партньори”, заяви още Путин.

Руският президент отбеляза също, че „за това време ситуацията с плащането на руския газ само се влоши”, тъй като в „Газпром” така и не постъпи нито едно плащане за доставения в Украйна газ . „Общият дълг от украинска страна нарасна от 2,237 млрд долара на 3,508 млрд”, съобщи Путин.

„При това условие и в строго съответствие с договора, от 1 юни ще доставяме количества газ, платени предварително“, отбеляза Путин.

„Искам още веднъж да подчертая, че това е принудително решение”, заяви още руският държавен глава, като допълни, че: „Руската федерация остава отворена към предлагането на консултации и съвместни с европейските страни действия за нормализиране на ситуацията”.

„От своя страна, ние се надяваме на повече активност от страна на Европейската комисия с цел изработване на конкретни, справедливи решения за стабилизация на украинската икономика“, добави Путин.