Русия разреши електронните визи, засега само в Далечния изток

Русия въвежда електронни визи за туристите, които желаят да посетят Далечния изток, пише в. Дневник

Пътуващите ще попълват по електронен път въпросник, а ако бъдат одобрени, визата ще им се връчва на влизане в страната. Тя ще е безплатна и ще важи за осемдневна визита в рамките на 30 дни от издаването й, съобщават руските медии. Срокът за разглеждане на заявката е 4 дни.

Законът е подписан от руския президент Владимир Путин миналата седмица и ще заработи реално от септември 2017 г. Механизмът е напълно нов за Русия, а очакванията са от него да се възползват гостите на Източния икономически форум, чийто домакин е Владивосток. Облекчението важи и за инвеститорите.

Условието е чужденецът да влезе в страната през един от петте далекоизточни региона – Камчатка и Чукотка, Сахалинска област, Приморския и Хабаровския край.

Шефът на „Ростуризъм“ Олег Сафонов пък предложи на същия принцип да се издават и визи за посетителите на Калининград. Силно милитаризираният полуексклав, влязъл в състава на Съветския съюз след края на Втората световна война, в миналото носещ името Кьонигсберг, е бивша столица на Източна Прусия и родно място на Имануел Кант.

Засега там и навсякъде другаде действа сегашният режим. Според него визовата анкета може да се попълни по електронен път на сайта на руското Министерство на външните работи, но след това трябва да се разпечата и да се предаде в съответното посолство. Справка на „Дневник“ показа, че попълването на анкетата е достъпно на 22 езика, между които и македонски, но не и български. Срокът за издаване е до 10 дни, а цената за България – 69 лв.