Русия: Разполагането на системи за ПРО в Южна Корея може да изостри напрежението в региона

Разполагането на системи за ПРО в Южна Корея може да изостри напрежението в региона и да създаде трудности при решаването на проблемите на Корейския полуостров. Това се казва в изявление на руското външно министерство, предаде ТАСС.

„Подобни действия, с каквото и да са аргументирани, се отразяват по най-негативен начин върху глобалната стратегическа стабилност, за ангажираността си към която така обичат да разсъждават във Вашингтон. Те също така са заплашват да изострят регионалното напрежение и да създадат нови трудности при решаването на сложните проблеми на Корейския полуостров, включително и задачата за ядреното разоръжаване“, отбелязаха във ведомството.

В МВнР на РФ подчертаха, че Москва от самото начало на обсъждането на този въпрос е посочвала опасните последици, които неизбежно ще повлече след себе си приемането на подобно решение.

„САЩ, подкрепени от своите партньори, продължават да подсилват потенциала на азиатско-тихоокеанския сегмент на международната противоракетна отбрана, която подкопава установения стратегически баланс, както в Азиатско-тихоокеанския регион, така и извън пределите му“, се казва още в съобщението на руското външно министерство.

„Надяваме се, че нашите партньори, отчитайки сложното разпределение на силите в този регион, ще могат още веднъж да претеглят всички обстоятелства и да не допуснат необмислени действия, които биха могли да доведат до трагични и непоправими последици за ситуацията в Североизточна Азия и извън пределите й“, добавиха във ведомството.

По-рано днес министерството на отбраната на Република Корея съобщи, че Сеул и Вашингтон са се договорили за разполагането на територията на южната част на Корейския полуостров на комплекси за ПВО THAAD на постоянна основа.