Русия разкри суперядрена ракета

Русия разкри суперядрена ракета

Публикувано от:

Русия разкри най-голямата си ядрена ракета, която е достатъчно мощна, за да унищожи държава с територията на Франция с един удар, съобщават световни агенции.

Руският лидер Владимир Путин иска да бъде заменен арсеналът от междуконтинентални балистични ракети Р-36 (натовското наименование – SS-18 Satan) с нова суперядрена ракета РС-28 Сармат.

Този клас руски стратегически ракетни комплекси пето поколение с шахтно базиране са снабдени с между 10 и 15 ядрени бойни глави в зависимост от мощността им, според графики, разкрити онлайн от ОАО “ГРЦ Макеев”.

В случай на 10 бойни глави мощността се оценява на 750 килотона всяка. За сравнение бомбата над Хирошима е с мощност 13 килотона.

Западни експерти смятат, че ще бъдат конструирани два варианта ракета за поразяване на цели в САЩ и Западна Европа. За САЩ ракетата ще е с обсег на действие 16 хиляди километра, а западноевропейските страни – 9 хиляди километра.

Хвърлените над японските градове Хирошима и Нагасаки ядрени бомби са като “детска играчка” в сравнение с комплекса РС-28 Сармат, който ще влезе на въоръжение през 2018 година, според експерти.

През юни 2011 година руското военно министерство подписа правителствен договор за създаването на комплекса, който ще бъде включен към арсенала на Русия за ядрено сдържане и преодоляване на вражеска противоракетна отбрана.

Оръжейни експерти в Москва отбелязват, че комплексът ще може да преодолява радари и ще може да поразява Лондон или Източното и Западното крайбрежие на САЩ.

Източник: news.bg