Русия прие строги санкции за подтикване към употреба на допинг

Треньорите и специалистите по спортна медицина, които склоняват спортистите да използват забранени препарати, ще бъдат наказвани строго, включително и със затвор. Законът беше приет на второ и трето четене от долната камара на руския парламент – Думата.

Наказанията могат да варират от глоба до 300 хиляди рубли (4700 долара) до затвор за една година. Те ще бъдат лишавани и от правото да заемат определени професионални постове за три години, в зависимост от тежестта на наказанието.

Ако тяхното действие е довело до смъртта на спортиста или до някакви други сериозни последствия, виновният може да получи до три години затвор. Лекарите, които използват допинг в практиката си, независимо дали са го давали на спортисти, може да бъдат глобени до 1 милион рубли или година затвор.

„Това още веднъж подчертава, че нашите държавни политики няма по никакъв начин да толерират допинга, и особено тези треньори, които се опитват да притискат спортистите да приемат забранени субстанции“, заяви президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков.

„Това, разбира се, е и отговорът на нашите критици в чужбина, които обвиниха нашата страна в нещо от сорта на държавна програма за подкрепа на допинга. Без съмнение ние никога не сме имали такава програма“, завърши той.

Русия беше извадена от международните състезания по лека атлетика през ноември 2015 г., а руските атлети и щангисти пропуснаха олимпийските игри в Рио. Целият руски отбор получи забрана за участие в параолимпийските игри.