Русия прехвърля ядрени ракети край западните си граници

Русия прехвърля ядрени ракети край западните си граници

Публикувано от:
Русия прехвърля оперативно-тактически ракети край западните си граници за “рутинно” военно учение.
Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети “Искандер-М”, способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната. Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди.

“Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник”, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков.

“По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат”, добави той. “Не се наложи да чакаме дълго – американските партньори “в разобличителен порив” сами потвърдиха това”, посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите “Искандер” са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове. Модификацията “Искандер-М” има обсег на действие до 500 км.