Русия посрещна Новата година цели 9 пъти

Русия е единствената страна в света, която посрещна Новата година цели 9 пъти, предаде БНР. Толкова са часовите пояси в най-голямата държава, която заема около една девета от сушата на Земята. Първи си честитиха новата 2015-та година в Камчатка, а последни в Калининградска област.

Новата година е най-любимият семеен празник за повечето руснаци. По традиция той се посреща с богата трапеза у дома, но не са малко и тези, които предпочитат веселието навън.  Ресторантите в Москва тази година отчетоха рекордно посещение след като много руснаци се отказаха да почиват в чужбина заради финансовата криза и рекордния спад на рублата.

Хиляди по традиция посрещнаха Новата година на Червения площад, който е превърнат в ледена пързалка и голям Коледен базар. Спаската кула със знаменития кремълски часовник тази година беше виртуална, тъй като е в ремонт и образът й беше прожектиран върху строителното скеле.

Около 5,3 милиона души са взели участие в празненствата в новогодишната нощ в Русия, предаде Интерфакс. Според руското вътрешно министерство в 82 области на страната са били украсени 8989 новогодишни елхи. За опазването на обществения ред по време на празненствата са били мобилизирани над 62 000 служители на полицията и вътрешните войски. Засега не са установени сериозни нарушения или инциденти.

В своето новогодишно послание руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването на Крим и Севастопол към Русия завинаги ще остане едно от най-важните събития в историята на страната:

Любовта към родината е едно от най-силните и възвишаващи чувства. Тази любов изцяло се прояви в братската подкрепа за хората в Крим и Севастопол, когато те твърдо решиха да се върнат в своя роден дом, подчерта  Путин.

От днес започва 11-дневната новогодишна ваканция за всички руснаци.  Президентът Владимир Путин и премиерът  Дмитрий Медведев вече заявиха, че след като посрещнат Новата година сред своите най-близки хора, веднага ще се върнат на работа, тъй като сложната икономическа обстановка в страната изисква да се вземат оперативни решения.