Русия подкрепя битката на Дамаск срещу „Ислямска държава“

Русия ще продължи да предоставя военно оборудване на Сирия, за да я подсигури с необходимите отбранителни способности. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии, съобщава БГНЕС.

„Мога да кажа още веднъж, че нашите военнослужещи са там, за да обслужват руската техника, да подпомагат сирийската армия да използва тази техника… И ние ще продължим да доставяме оборудване на сирийското правителство, за да гарантираме, че то има необходимите отбранителни способности да се изправи срещу терористичната заплаха“, посочи Лавров пред репортери.

Руският първи дипломат подчертал, че Русия не подкрепя сирийския президент Башар Асад, а по-скоро битката на Дамаск срещу „Ислямска държава“. Той също така призовал участниците в международната коалиция срещу терористичната групировка да си сътрудничи със сирийската армия.

„Необходимо е, разбира се, да си взаимодействат със сухопътните войски, а най-ефективната и мощна сухопътна сила, сражаваща се с „Ислямска държава“, е сирийската армия. Но е необходима координация, за да бъдат предотвратени различни инциденти също така“, подчерта руският външен министър.