Русия подкрепи предложението на ООН за 48-часови примирия в Алепо

Руското министерство на отбрана подкрепи предложение на пратеника на ООН по Сирия, за организирането на 48-часово ежеседмично примирие, за предоставяне на хуманитарна помощ на гражданите на Алепо, предава RT. Следващото примирие може да бъде организирано още следващата седмица.

Предложението, което беше първоначално огласено от пратеника на ООН Стефан де Мистура (на снимката), който призова за 48-часови примирия, вместо тричасовите ежедневни примирия, които предлагаше Русия – беше приветствано от Москва.

С цел да бъде разширен обхвата на хуманитарната мисия в Алепо, руското Министерство на отбраната е готово да подкрепи предложението, което ще позволи храна и медикаменти да бъдат предоставени на жителите на Алепо, а жизненоважната инфраструктура да бъде възстановена, заяви говорителят на министерството майор-генерал Игор Конашинков.

Тестово 48-часово примирие може да бъде организирано още следващата седмица, в случай, че помощта може да достигне безопасно до цивилните.
„По-точна дата и час ще бъде определена, след като получим информация за готовността на конвоите на ООН и потвърждение за гаранциите за сигурното им пътуване от нашите американски партньори“, заяви Конашенков.