Русия планира опитен образец на ядрен реактор за космоса през 2016 г.

Изготвянето на опитен образец на руска реакторна инсталация за космически апарати е планирано да започне през 2016 г., се казва в годишния доклад на Научно-изследователския и конструкторски институт за енерготехника – предприятие към държавната корпорация „Росатом“.

В Русия от 2010 г. се изпълнява проект за създаване на транспортно-енергиен модул на базата на ядрена енергийна инсталация без аналог в света. Техническите решения, заложени в концепцията на модула, позволяват решаване на широк спектър космически задачи, включително програми за изследване на Луната, изследователски мисии и създаване на автоматични бази на далечните планети.

Проектът се изпълнява съвместно от предприятия на „Росатом“ и „Роскосмос“. Научно-изследователският и конструкторски институт за енергийна техника е основен конструктор на реакторната инсталация и координира дейността с „Росатом“.

От произвежданата енергийна инсталация реакторът ще генерира топлина, която с помощта на турбини ще се преобразува в електроенергия. Тя на свой ред ще задвижва йонни електрореактивни двигатели, в които реактивната тяга създава чрез ускореното електрическо поле поток от йони. Този ядрен енергоблок ще работи в затворен цикъл – радиоактивните вещества няма да попадат в околната среда.

„Основната експериментална обосновка на съставните части на реакторната инсталация е планирано да завърши през 2015 г., а корекциите на работната конструкторска документация на опитният образец за реакторна инсталация и започване изграждането – през 2016 г.“, се казва в доклада.

Началото на създаването на изпитателният комплекс „Ресурс“ за наземни екесперименти с опитния образец на реакторната инсталация е планирано за 2016 година. Както се отбелязва в доклада, през 2014 г. в рамките на проекта е разработена конструкторската документация за летателен образец на реакторната инсталация, техническият проект на реакторният модул, провеждането на изпитания на макетите на горивните елементи за реактора, изпълнение са реакторните изпитания на конструкторските материали, съобщава РИА „Новости“.