Русия оформя арктическите граници

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на правителството към лятото да представи предложения за официалното оформяне на разширения континентален шелф в Охотско море.

През март ООН окончателно призна правото на Москва върху цялата акватория на това море. От документа, публикуван на сайта на Кремъл, следва, че до март 2015 МВнР на Руската Федерация ще предаде на Генералния секретар на ООН обновените карти и геодезични данни по уточнената външна граница на шелфа. Централните и северни района на Охотско море доскоро бяха предмет на спорове: съседите на Русия (по-специално Япония) казваха, че акваторията извън 200-милната руска икономическа зона била част от Световния океан. Но след внимателно изучаване Москва представи на ООН „железобетонни”, според руските представители, доказателства – континенталният шелф минава и под тези води. През март тази година в спора беше сложена официална точка: Комисията по шелфа официално предаде на руска юрисдикция 52.000 квадратни километра на Охотско море. И сега президентът нареди това да се фиксира официално.

Съгласно предварителни данни, близо 40% от получената територия съдържат енергоресурси. Тук има и богати биоресурси – за техния добив сега Русия има изключителни права.

Успехът на заявката по Охотско море вдъхва надежди за благоприятно реализиране и на една къде по-мащабна задача – признаване за продължение на континенталния шелф на веригите Ломоносов и Менделеев в Северния Ледовит океан. Събраните доказателства са твърди, както и в случая с Охотско море, само че тук става дума за площ над 1 милион квадратни километра!. Съдбата на арктическия шелф ще се решава през есента.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_15/Rusija-oformja-arkticheskite-granici-7666/