Русия официално пита Франция за причините, поради които отказва да достави „Мистрал“

Русия изпрати официално допитване до френското министерство на отбраната с молба да бъдат обяснени причините за неизпълнението на сключеното споразумение за доставката на корабите „Мистрал“. Това съобщи пред РИА Новости високопоставен представител на Федералната служба по военнотехническото сътрудничество (ФСВТС).

„ФСВТС изпрати допитване в DGA с цел да получи официален отговор по този въпрос“, поясни източникът.

DGA (Direction generale de l“armement) е подразделение на Министерството на отбраната на Франция, занимаващо се с доставките  на оръжие извън страната.

Представителят на ФСВТС поясни, че Русия не може да се ръководи от устните заявления на отделни политици, дори и сред тях да е президентът на страната.

„За приемането на по-нататъшните решения  – да се обърнем ли към съда или да дадем още време на френската страна – Русия трябва да има писмено обяснение на ситуацията“, каза още източникът.

Припомняме, че договорът за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал”бе сключен между френската компания DCNS и „Рособоронэкспортом“ през 2011 година, като стойността на подписаното споразумение е 1.2 милиарда евро.

Първият кораб трябваше да постъпи на въоръжение в руския флот до края на 2014 година, а вторият – през 2015 година.

САЩ се обяви против доставката на корабите, като на свой ред DCNS уверяваше, че санкциите, въведени от американска страна не могат да попречат на строителството и предаването им на Русия.

В средата на септември 2014 г. Франция заплаши РФ с това да отмени доставката на хеликоптероносачите, като изтъкна, че причината за това решение е ситуацията в Украйна. По-късно представител на Елисейския дворец поясни, че доставката юридически не е преустановена. Президентът Франсоа Оланд е обозначил политическата си позиция, съгласно която не би одобрил предаването на корабите, ако ситуацията в Украйна  не се подобри.

Водоизместването на „Мистрал“ възлиза на 21 000 тона, максималната дължина на кораба е 210 метра, скорост – до 18 възела, далечина на плаване – до 20 хиляди мили. Числеността на екипажа е от 170 човека, като допълнително на кораба могат да бъдат приети до 450 човека. Авиогрупата включва 16 вертолета, шест от които могат едновременно да се намират на летателната палуба. Товарният отсек/палуба може да натовари 40 танка или 70 автомашини.