Русия отменя ограниченията за посещение на руски туристи в Турция

Русия отменя ограниченията за посещение на руски туристи в Турция

Публикувано от:

В телефонния разговор, провел се по-рано днес, президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за отмяна на ограничението за посещение на руски туристи в Турция, предаде ТАСС.

„Отбелязано е, че се има предвид отмяната на ограничителните мерки за посещенията на Турция от руски туристи. При това е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, с които да гарантира сигурността на руските граждани на територията на Турция“, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

След разговора с Ердоган Путин съобщил пред министерския съвет, че е прието решение за започване на процес на нормализиране на отношенията с Турция.

„След писмото на турския президент, изпратено до нас, бе прието решение за започване на процес за нормализиране на отношенията с турските партньори“, заяви Путин, откривайки заседание с членовете на правителството. „В началото на разговора аз, разбира се, изразих съболезнования на президента на страната и на целия турски народ във връзка с терористичния акт в Истанбул“, заяви Путин.

„Що се отнася до двустранните ни отношения, бих искал да започна с въпросите, свързани с туризма, макар и това да звучи на фона на зачестилите терористични елементи… Въпреки това, ние ще отменим административните ограничения в тази сфера“, заяви Путин. „Моля правителството да започне процес за нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция като цяло“, добави руският президент.

Той заяви още, че турският лидер е уверил, че „турското ръководство ще направи всичко, което зависи от него, за да гарантира сигурността на руските граждани“.

Двамата лидери подчертали също така и необходимостта от активизиране на сътрудничеството в борбата с тероризма.

Путин изразил надежда, че съдебното разследване по отношение на турския гражданин, обвинен в убийството на руския пилот, ще бъде обективно.

Путин и Ердоган се договорили и за провеждане в близко бъдеще на лична среща, съобщиха още от пресслужбата на Кремъл.

„Президентите на Русия и Турция се договориха за проучване на възможността за провеждане в близко бъдеще на лична среща“, се казва още в съобщението.

„Договорено е, че външните министри на двете страни ще се срещнат на 1 юли тази година в Сочи по време на заседанието на СМВнР на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На тази среща ще бъдат обсъдени както ситуацията в региона с акцент върху сирийското регулиране, така и актуалните въпроси, свързани с бъдещото развитие на руско-турските връзки“, отбелязаха в Кремъл.