Русия отложи наблюдателен полет над Турция

Русия отложи наблюдателен полет над Турция

Публикувано от:

Турските власти официално са помолили руското военно министерство да отложи планиран наблюдателен полет съгласно Договора за открито небе. Това съобщи официалният представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, публикува news.ibox.bg.

„В съответствие с Договора за открито небе руски специалисти трябваше от 12 октомври да извършат планиран наблюдателен полет на самолет Ан-30Б над територията на Турската република с използването на летища в Ескишехир и Диарбекир”, уточни Конашенков.

По думите му, Турция се обърнала към руското военно министерство „с молба да отложи полета за по-късна дата във връзка с провеждането на спецоперации по сигурността”.

„Като се има предвид настоящата ситуация в Турската република и официалната молба на нашите колеги, Министерството на отбраната на Русия взе решение да отложи полета в рамките на Договора за открито небе за по-късна дата”, подчертал представителят на руското военно ведомство.

В събота в турската столица Анкара беше извършен крупен терористичен акт – две експлозии избухнаха преди началото на митинг, организиран в знак на протест срещу избухналото насилие заради турско-кюрдския конфликт в югоизточната част на страната. Загинаха 97 души, а повече от 500 души бяха ранени.