Русия отложи наблюдателен полет над Турция

Турските власти официално са помолили руското военно министерство да отложи планиран наблюдателен полет съгласно Договора за открито небе. Това съобщи официалният представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, публикува news.ibox.bg.

„В съответствие с Договора за открито небе руски специалисти трябваше от 12 октомври да извършат планиран наблюдателен полет на самолет Ан-30Б над територията на Турската република с използването на летища в Ескишехир и Диарбекир“, уточни Конашенков.

По думите му, Турция се обърнала към руското военно министерство „с молба да отложи полета за по-късна дата във връзка с провеждането на спецоперации по сигурността“.

„Като се има предвид настоящата ситуация в Турската република и официалната молба на нашите колеги, Министерството на отбраната на Русия взе решение да отложи полета в рамките на Договора за открито небе за по-късна дата“, подчертал представителят на руското военно ведомство.

В събота в турската столица Анкара беше извършен крупен терористичен акт – две експлозии избухнаха преди началото на митинг, организиран в знак на протест срещу избухналото насилие заради турско-кюрдския конфликт в югоизточната част на страната. Загинаха 97 души, а повече от 500 души бяха ранени.