Русия отговори на Турция за сваления самолет

Руското правителство публикува списък с икономическите мерки срещу Турция, сред които най-съществената е прекратяването на дейността на оглавяваната от министъра на енергетиката на РФ Александър Новак междуправителствена комисия, изготвяща споразумението за газопровода „Турски поток“, което на практика означава замразяване на работата над проекта, предаде ТАСС.

Списъкът с мерки е реакцията на руската страна на унищожаването от турските военни на руския бомбардировач Су-24, осъществяващ антитерористична операция в Сирия. В Анкара твърдят, че сваленият самолет е нарушил турското въздушно пространство. Министерството на отбраната на РФ заяви, че Су-24 се е намирал само над територията на Сирия.

Строителството на газопровода „Турски поток“ за износ на руски газ в Европа, заобикаляйки Украйна, днес се явява най-мащабният руско-турски проект. Страните разчитаха на подписването на междуправителствено споразумение за газопровода през декември-януари след формирането на новото правителство в Турция. В публикуваното постановление не се говори директно за замразяване на проектите в енергетиката, но източник на ТАСС, запознат с хода на преговорите, заяви, че това следва от текста на постановлението.

Руското министерство на енергетиката и „Газпром“ отказаха коментар. Проектът за строителството на атомната електроцентрала „Акую“, както и другите енергийни проекти и доставките на руски газ в Турция в постановлението на правителството не се споменават. Турция е третият след Германия и Италия вносител на руски газ.