Русия отбеляза 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война

На 9 май в цяла Русия се проведоха невиждани тържества по случай 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

В Москва на Червения площад се  проведе мащабен военен парад с участието на 16,5 хил. военнослужещи. Преди началото на парада руският министър на отбраната Сергей Шойгу извърши преглед на войските.

Откривайки парада, руският президент Владимир Путин припомни, че войната е засегнала почти 80 % от населението на Земята, много европейски държави са били поробени и окупирани, а Съветският Съюз е поел върху себе си най-жестоките удари на врага. И именно Червената армия е дала решаващия принос за разгромяването на хитлеристка Германия. Президентът отбеляза, че воините от Великата Отечествена война са дали пример за благородство и истински патриотизъм.

„Ние се прекланяме пред всеки, който с цената на живота си е бранил всяка улица, всеки дом, всяка граница на Отечеството. Кой е загинал в жестоките боеве край Москва и Сталинград, на Курска дуга и Днепър. Кой е умрял от глад и студ в непокорения Ленинград. Бил е измъчван с концлагерите, в плен, в окупацията. Ние прекланяме глави пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дядовците, мъжете, жените, братята, сестрите, роднините и приятелите. Всеки, който не се е върнал от войната. Всеки, който вече не е сред нас“, подчерта руският държавен глава. След тези думи той за първи път в историята на парада обяви минута мълчание.

Парад 9 май

В тържествените мароприятия в Москва по случай 70-тата годишнина от Победата присъстваха около 30 държавни глави и представители на правителства на други държави, както и ръководители на международни организации. Сред тях и председателят на КНР Си Дзинпин, генералният секретар на ООН Пан Ки-мун, президентите на Казахстан, Венецуела, , Сърбия, Египет и др. Тук трябва да се отбележи, че парадът е бил наблюдаван не само от политици. Сред гостите бе и американският актьор Стивън Сегал.

В пехотната част от парада участваха над 16 хил. военнослужещи. В състава на парадните разчети по Червения площад преминаха представители на висшите военни учебни заведения, както и военнослужещи от Западния военен окръг, МИС, Вътрешните войски и граничните войски на ФСБ на Русия. За първи път в мероприятията участваха и възпитаници на кадетската школа-интернат „Московски пансион за държавни възпитаници“.

Десантчици от 217-ти гвардейски орден Кутузов от парашутно-десантния полк преминаха, облечени в най-новата екипировка „Ратник“. Това е новият индивидуален комплекс от съвременни средства за защита, връзка, навигация и оръжие за войниците от армията на Русия.

Освен руските военнослужещи, в мероприятията участваха и представители на други държави – парадни разчети от Азербайджан, Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Индия, Монголия, Сърбия и Китай. КНР бе представена от подразделения на трите вида въоръжени сили – сухопътни, военновъздушни и военноморски.

Във втората част от парада по Червения площад премина механизирана колона, съставена от 194 единици военна техника. Начело на колоната бяха историческите парадни разчети в състава на танка Т-34 и самоходната артилерийска установка СУ-100.

След тях преминаха самоходните гаубици „Коалиция-СВ“, ракетният комплекс „Искандер“, бронираните автомобили „Тигр“ и „Тайфун“, бронетранспортьорите БТР-82А, танковете Т-90, зенитните ракетни комплекси за противовъздушна отбрана „Бук-М2“, „Тор-М2У“, зенитните ракетно-пушечни комплекси „Панцирь-С“ и пусковите установки от зенитната ракетна система С-400 на войските от Военно-космическата отбрана.

За първи път на Червения площад официално бяха представени най-новите модели въоръжение на Въздушно-десантните войски БМД-4М и многоцелевият бронетранспортьор „Ракушка“, както и подвижният грунтов ракетен комплекс на Ракетните войски със стратегическо предназначение „Ярс“. В състава на механизираната колона преминаха също и перспективните образци на бронетехниката, създадени на базата на „Армата“, „Курганец“ и „Бумеранг“.

Парад на Победата

Парадът завърши с прелитането над Червения площад на строй на авиацията на Военновъздушните сили на РФ. В неговия състав бяха хеликоптери и самолети от армейската, военно-транспортната и далечната авиация, в това число хеликоптерите Ми-35, „Ансат-У“, Ми-28Н, изтребителите Су-30, Су-35, Як-130, бомбардировачите Су-34, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160. Общо бяха представени около 140 хеликоптера и самолета.

Пряко излъчване на Парада на Победата от Червения площад в Москва излъчиха телевизии в Куба, Гърция, България и други страни.

Парад и празничен салют се проведоха в 26 града в Русия, в това число в Санкт Петербург, Волгоград, Смоленск, Владивосток, Мурманск и Севастопол.

За първи път повече от един милион души от всички големи градове в страната приеха участие в акцията „Безсмъртният полк“. Руснаците излязоха по улиците със снимки на роднини, които са воювали във войната с хитлеристите. Към тази акция в Москва се присъединиха и жители на други страни, чиито роднини да се сражавали срещу фашистка Германия.

БЕзсмъртният полк

Видео: