Русия отбеляза Деня на славянската писменост

Денят на славянската писменост и култура по традиция се отбелязва в страните, където живеят славянски народи, в деня на памет на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В Русия тържествата се провеждат като единен празничен концерт в цялата страна.

На 24 май в Москва се проведоха тържества с участието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който на тази дата празнува и имен ден.

В храма „Христос Спасител“ предстоятелят на РПЦ извърши литургия в присъствието на гости от местните църкви, епископи и свещеници от всички епархии на РПЦ, които поздравиха патриарха по случай деня на памет на неговия покровител – светия равноапостолен Кирил.

В речта си след литургията патриархът отбеляза, че безбожието се превръща в държавна идеология на Украйна.

„Ние не се разделяме от народа на Украйна, това е наше паство, православни християни, които свидетелстват за Христа от времето на покръстването в Днепровски води“, каза патриархът.

Той отбеляза, че православната цивилизация през миналия век „е преминала най-страшните изпитания: изпитанието на агресивното безбожие и страшните, носещи в себе си заплаха за самото съществувание на нашия народ, опасности, които дойдоха към нас отвън“.

Патриархът подчерта, че Православната църква всеки ден се моли „за това, войнстващото безбожие да отстъпи и повече да не се проявява чрез държавната власт“.

„Всеки човек може да вярва или да не вярва – това е негов личен избор. Но когато безбожието се превръща в държавна идеология и когато в резултат на това загиват хора, разрушават се храмове – това вече е нещо повече от идеология“, каза патриархът. Той подчерта, че „с всичко това се справи нашата Църква – ще се справи и украинският народ“. „За това се молим всеки ден в храмовете на нашата Църква“, добави той.

По традиция патриарх Кирил оглави литийното шествие до паметника на Кирил и Методий, положи цветя и извърши молебен.

Откривайки празничния концерт на Червения площад, предстоятелят на РПЦ поздрави руския народ по случай Деня на славянската писменост и призова към развитието на интелекта и духовността. Съчетанието на тези две качества ще позволи „да се окаже влияние върху света и всеки да остави собствено послание“, убеден е патриархът.

В редица руски градове наред с преките включвания от Червения площад се проведоха концерти. „Страната пее и е забележително това, че ние изразяваме чувствата си чрез пеене“, отбеляза патриархът.

Концерти

Двухиляден хор изпълни „Химна на светите Кирил и Методий“ и финалът на тържествената увертюра „1812“ на Пьотр Чайковски, както и миниатюра в чест на светия княз Владимир – Покръстителя на Русия по музика на Георгий Свиридов.

Хор

Думите на изпълняваните на сцената на Червения площад популярни руски песни бяха изписвани на екраните и хилядите зрители пееха заедно с хора любимите произведения. По време на концертите имаше преки включвания и от други градове в Русия – Хабаровск, Псков и Грозни.

По своето съдържание Денят на славянската писменост и култура е единственият в Русия държавно-църковен празник, който държавните и обществените организации провеждат съвместно с Руската православна църква.

Руският президент Владимир Путин поздрави патриарха по случай именния му ден и му благодари за всичко, което прави за страната.

В отговор патриарх Кирил благодари на Путин и заяви, че с непосредственото участие на държавния глава „много добре“ се развиват във всички равнища църковно-държавните и църковно-обществените отношения.

„И това, че се случва сплотяване на обществото ни около фундаменталните нравствени принципи, без които не може да съществува нито личността, нито обществото, е резултат от нашия съвместен труд. А ако този фундамент бъде здрав, то здрав ще бъде и нашият човек, нашите семейства, нашето общество и нашата страна“, каза патриарх Кирил. Президентът се съгласи с думите: „Така и ще бъде“.