Русия отбеляза Деня на военноморския флот

Вчера Русия отбеляза Деня на военноморския флот – професионален празник на всички руски военнослужещи, който се празнува всяка година през последната неделя на месец юли. Тази година руските военни моряци отбелязват 320-тата годишнина от деня на създаването на флота.

Отличителната особеност на тазгодишния празник на руския флот стана участието в морския парад на кораби и подводници от ново поколение, влезли в състава на ВМФ в рамките на държавната програма за военно корабостроене.

Началото на празника е поставено по време на управлението на Петър I, когато през 1696 г. Боярската дума предложила на царя да постанови строителството на редовен флот. През 1700 г. във Воронеж бил пуснат на вода първият руски линеен кораб „Следвай предопределението“.

В по-новите времена празникът бил потвърден с постановление на Съвета на народните комисари  на СССР на 22 юни 1939 г. През 2006 г. Владимир Путин издава указ „За установяване на професионалните празници и паметните дни на въоръжените сили на Руската Федерация“.

Съвременният Военноморски флот (ВМФ) на Русия се състои пет оперативно-стратегически подразделения – Балтийска, Северна, Тихоокеанска, Черноморска и Каспийска флотилия.

По случай Деня на ВМФ вчера руският президент Владимир Путин посети в Санкт Петербург крайцера „Аврора“, предаде РИА Новости.

Качвайки се на борда, Путин разгледа горната палуба и други части от кораба. Командирът на крайцера капитан 3 ранг Артьом Знаменщиков доложи на президента за хода на реконструкцията на кораба-музей, а също представи концепция за реформа на Нахимовското военноморско училище.

Крайцерът „Аврора“ e уникален исторически паметник на Русия. Пуснат е в бойна експлоатация на 24 май 1900 година, а през 1917 г. се превърна в символ на Октомврийската социалистическа революция. Това е единственият кораб от руския флот, участвал в четири войни. През септември 2014 г. той бе изпратен на основен ремонт, а на 16 юли се завърна на мястото на вечното си пристанище на Петроградската крайбрежна улица в Санкт Петербург.

Руският президент поздрави военните по случай празника и заяви, че държавата ще отделя специално внимание на осигуряването на военните, в това число и на военните моряци.

„Поздравявам всички, които стоят на стража на морската граница в Родината ни. Поздравявам всички, които са на служба в морските и подводните сили, в морската авиация и бреговата войска, които се трудят на корабостроителните предприятия, всички, които защитават Отечеството и честта на нашия флаг в Световния океан. Всички, които се борят с пиратството, тероризма и помагат да има повече безопасност“, заяви Путин.

„Особено внимание ще отделяме на осигуряването на социалните гаранции на военнослужещите и членовете на техните семейства“, каза държавният глава. „Ние добре разбираме какво означава за военните моряци благополучието на техните домове и семейно огнище“, добави той.

В речта си Путин отбеляза още, че днес към руския флот се присъединяват „съвременни кораби, снабдени с най-новото въоръжение и оборудване.“

„Нека да се знае, че ние поддържаме високо ниво на бойна готовност в съответствие със съществуващите предизвикателства и заплахи“, подчерта Върховният главнокомандващ на Русия.

Той говори и за това, че военните моряци винаги са се славили с уникалната си култура, дисциплина и благородство.

Руският президент се обърна и към жените, родителите и децата на моряците. „Благодаря ви, че поддържате своите близки, любими, тези, които са избрали една толкова нелека служба. Денят на Военноморския флот – това не е само държавен, но и ваш семеен празник и също така отдавнашна, флотска традиция“, казва Путин.