Русия организира вътрешна параолимпиада

Русия организира на 7 и 8 септември състезания за своите 267 параолимпийци, които не бяха допуснати до участие в параолимпийските игри в Рио (9-17 септември). В края на миналата седмица президентът Путин обеща на спортистите с увреждания да им бъде организирана „вътрешна параолимпиада“, след като международният параолимпийски комитет (IPC) наложи забрана за участие на Русия в Рио, заради доклада на комисията „Макларън“ за държавно финансирана схема за допингиране и прикриване на допингирани спортисти. Впоследствие наказанието бе потвърдено от Спортния арбитражен съд (CAS) и от граждански съд в Швейцария, а IPC преразпредели всички 267 руски квоти между останалите държави.

„Състезанията на руските параолимпийци ще са на 7 и 8 септември в Подмосковието – не на едно място, а из различните центрове за подготовка. Например леката атлетика ще е на базата в Новогорск – заяви президентът на руския параолимпийски комитет (РПК) Владимир Лукин. – Решението бе взето наскоро, а това са големи състезания. Имаме да решим още много организационни въпроси.“
Според думите на Владимир Путин, премиите за призови класирания на „вътрешната параолимпиада“ ще бъдат като планираните за Рио`16.

Същевременно IPC опроверга съобщението на РПК, че руските спортисти с увреждания имат забрана за участие и на зимните игри в Пьончан 2018. „Решението на IPC, потвърдено и от CAS, за изключване на руските параолимпийци от Рио`16, е разширено и включва зимните игри в Пьончан“, обяви РПК.
IPC обаче твърди, че няма такова нещо, а че тече „в процес на установяване на стъпките, които руският параолимпийски комитет трябва да направи, за да изпълни своите задължения като член на IPC“.

„По правилниците, наказанието на РПК ще бъде вдигнато незабавно, след като Управляващият борд определи, че РПК покрива критериите за пълно членство“, се казва в официалното становище.
Пред агенция ТАСС пък първият вицепрезцидент на РПК Павел Рожков обяви, че около 100 от 267-те руски параолимпийци са подали индивидуални съдебни искове срещу решението на IPC.

Източник: Кросс.бг