Русия опроверга информацията, че руски военен самолет е бил на косъм от сблъсък с пътнически аероплан

Руското отбранително ведомство опроверга изявлението на шведския министър на отбраната Петер Хулквист, че руски военен самолет едва не се сблъскал с пътнически аероплан, летящ от Копенхаген, съобщи ТАСС.

„Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета в петък, 12 декември, на руски военен самолет в международното пространство над акваторията на Балтийско море“, каза официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Той подчерта, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети.

В събота шведската обществена телевизия (СВТ) съобщи, че пътнически самолет, излетял от датското летище „Каструп“ за малко да се сблъска с чужд военен самолет, който се намирал във въздуха с изключен транспондер (уред за идентифициране на машината). Министърът на отбрана на Швеция каза, че самолетът бил руски, като това било установено от шведски военни летци и не подлежало на съмнение.

По повод обвиненията, че руският самолет е летял с изключени транспондери, Конашенков поясни, че военни самолети на страни от НАТО, които летят в международното въздушно пространство край границите на Русия, винаги са с изключени транспондери, но това не значи, че руските средства за контрол не ги виждат.

През последните месеци тези полети са се увеличили повече от три пъти. „Впрочем, на 12 декември в същия район между руския самолет и трасето на пътническия лайнер от Копенхаген се е намирал натовски разузнавателен самолет RC-135“, съобщи говорителят.