Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на украинската Служба за сигурност

Следственият комитет (СК) на Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на украинската Служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко, съобщи „Интерфакс”.

„Той е заподозрян в клевета, организиране на използването на забранени средства и методи за водене на война, възпрепятстване на законната професионална дейност на журналист и отвличане на човек”, съобщи официалният представител на СК Владимир Маркин пред „Интерфакс”.

По данни на следствието, в хода на въоръжения конфликт в Донбас Наливайченко, използвайки силите и средствата на СБУ, е организирал отвличането на четирима руски журналисти.

Едновременно с това, служители на СБУ по нареждане на Наливайченко, са измъчвали и жестоко пребивали пленени мирни жители, неподкрепящи киевските власти, подчерта още представителят на Следствената комисия.

Маркин отбеляза също, че нарушенията, извършени от Наливайченко присъстват във всички наказателни кодекси на цивилизованите страни и противоречат на нормите на международното право.

„Затова, аз съм абсолютно убеден, че Наливайченко и подобни на него рано или късно ще трябва да отговарят за престъпленията, които са извършили”, каза още Маркин.