Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на украинската Служба за сигурност

Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на украинската Служба за сигурност

Публикувано от:

Следственият комитет (СК) на Русия образува наказателно дело срещу ръководителя на украинската Служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко, съобщи „Интерфакс”.

„Той е заподозрян в клевета, организиране на използването на забранени средства и методи за водене на война, възпрепятстване на законната професионална дейност на журналист и отвличане на човек”, съобщи официалният представител на СК Владимир Маркин пред „Интерфакс”.

По данни на следствието, в хода на въоръжения конфликт в Донбас Наливайченко, използвайки силите и средствата на СБУ, е организирал отвличането на четирима руски журналисти.

Едновременно с това, служители на СБУ по нареждане на Наливайченко, са измъчвали и жестоко пребивали пленени мирни жители, неподкрепящи киевските власти, подчерта още представителят на Следствената комисия.

Маркин отбеляза също, че нарушенията, извършени от Наливайченко присъстват във всички наказателни кодекси на цивилизованите страни и противоречат на нормите на международното право.

„Затова, аз съм абсолютно убеден, че Наливайченко и подобни на него рано или късно ще трябва да отговарят за престъпленията, които са извършили”, каза още Маркин.