Русия няма да позволи на Киев да унищожи Източна Украйна

Русия не желае и няма да позволи на властите в Киев да унищожат своите опоненти в Източна Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

„В момента в Източна Украйна се водят бойни действия. Централните власти на Украйна изпратиха там армия, използват балистични ракети. Кой говори за това? Нито дума не се изрича. Нима вие искате украинските централни власти да унищожат всички свои политически противници и опоненти? Това ли искате? Ние не искаме. И няма да го позволим”, подчерта Владимир Путин, като добави, че „проблемът не трябва да се разглежда едностранно”.

По неговите думи, украинските власти е трябвало не да привличат войски, а да започнат диалог, когато жителите на Донбас са се хванали за оръжието. „Веднага щом по нощите започнаха арести, хората на югоизтока се хванаха за оръжието. Веднага щом те взеха оръжието в ръце, властите, които трябва да бъдат по-мъдри, вместо да се кротнат и да започнат диалог, изпратиха армия, авиация, танкове, системи за залпов огън. И всичко в края на краищата затъна в безизходица”, добави руският президент. По неговите думи, обаче, все още може да се излезе от ситуацията. „Може ли да се излезе от безизходицата? Убеден съм, че може”, подчерта Путин.