Русия няма да даде на Украйна кредит за „Евровизия“

Русия няма да даде на Украйна кредит за провеждането на конкурса „Евровизия“ догодина, съобщи пред журналисти зам.-министърът на финансите на РФ Сергей Сторчак, предаде РИА Новости.

Украинската певица Джамала стана победителка в „Евровизия-2016“ с песента „1944“ и според правилата, следващата година конкурсът ще се проведе в Украйна, припомня агенцията.

По-рано украинският министър на културата Евгений Нищук предложи да бъдат привлечени европейски инвеститори за финансирането на „Евровизия“, като поясни, че конкурсът ще изисква „много големи финансови инвестиции“.

Съветникът на министъра на инфраструктурата на Украйна Яника Мерило счита, че необходимите за „Евровизия“ средства ще се намерят. Според нея разходите може и да не са толкова високи: плащането на страните за участието им, подкрепата на основателите и печалбите от продажбите на билетите могат да покрият около три четвърти от разходите.

Министърът на културата на РФ Владимир Медински заяви в понеделник, че в министерството обмислят възможността за участие на руски представител в „Евровизия“, която ще се проведе догодина в Украйна.