Русия не очаква финансови претенции по “Южен поток”

Русия не очаква финансови претенции по “Южен поток”

Публикувано от:

Русия не очаква финансови претенции по “Южен поток”. Такива не са били договорени в подписаните междуправителствени споразумения. Направените инвестиции ще отидат за новия газопровод, който ще свърже Русия с Турция. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде РИА “Новости”.

Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на “Южен поток”, каза той.

“Без съмнение спирането на “Южен поток” беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи, включително и от позицията на другата страна, дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция”, каза Нова в интервю, публикувана във вестник “Комерсант”.

Русия разбира, че страните, през територията на които трябваше да премине газопроводът, разчитаха на инвестиционния проект, създаването на работни места, увеличаване на приходите от данъци. Но да се реализира проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно. По междуправителствените договори, които бяха подписани през 2008-2009 г., тече юридически анализ, каза Новак и добави, че в споразуменията не са договорени финансови претенции.

Що се отнася до целия договорен комплекс по проекта, трябва да се разглежда всеки отделен случай. “Ако се е създавала съвместна компания, главно при съотношение 51% за “Газпром” и 49% за местната компания, трябва да се гледа, кой какви вноски е направил и какви разходи са били осъществени, включително за покупката на терени, за проектни дейности и т.н.”, каза министърът.

“Като цяло това не са големи разходи, които най-често са били финансирани от “Газпром”. Преди всичко те са засягали разширяване на пропусквателната способност газовата мрежа на руска територия, строителството на морската част и закупуването на тръби. Предварително тези разходи няма да се отписват, защото при всички случаи направените инвестиции ще бъдат използвани за строителството на газопровода по новия маршрут през Турция”, подчерта Новак.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от “Южен поток” и ще построи морски газопровод до Турция със същата пропусквателна способност от 63 милиарда куб.м. газ, както и газов хъб на гърцко-турската граница.