Русия настоя Гугъл, Туитър и Фейсбук да спазват законите

Русия настоя Гугъл, Туитър и Фейсбук да спазват законите

Публикувано от:

Руският медиен регулатор е предупредил Гугъл, Туитър и Фейсбук във връзка с нарушения на законите на Русия за интернет.

Говорител на Роскомнадзор (Федералната служба по телекомуникации, информационни технологии и масови комуникации) заяви, че ако не се съобразят с разпоредбите, трите платформи може да бъдат блокирани, предаде Ройтерс, цитирана от dir.bg.

За да се съобразят със закона, трите фирми трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според Роскомнадзор съдържат призиви за “неразрешени протести или размирици”, обясни говорителят на Роскомнадзор Вадим Ампелонски.

Руският орган за медиен надзор съобщи, че е изпратил тази седмица писма до трите компании, базирани в САЩ, в които настоява те да се съобразят с интернет законите на Русия.

“В нашите писма ние редовно напомняме (на компаниите) за последствията от нарушаването на законодателството”, заяви Вадим Ампелонски. Той добави, че заради кодиращата технология, използвана от трите фирми, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва определено съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

През 2012 г. основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на информационните технологии. След срещата стана ясно, че Facebook може да присъства в Русия не само като социална мрежа, но и като компания, занимаваща се със съвременни информационни разработки.