Русия може да направи изключение за Гърция и Унгария

Според прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, властите могат да разработят варианти за доставки на селско-стопанска продукция от Гърция и Унгария в Русия, съобщи ТАСС.

В отговор на публичната молба на Гърция, да се отмени забраната за доставки на редица видове плодове, в Кремъл обявиха, че са готови за преговори. Дмитрий Песков разказа на „Известия“ за разработване на схема за международно сътрудничество, което предвижда доставки на суровини за преработка в предприятията на хранително-вкусовата промишленост в Русия.

Според експертите, Руската Федерация предприема курса за смекчаване на наложеното ембарго в полза на руската икономика, без това да носи вреда на руските производители.

Припомняме, че миналия уикенд Гърция се обърна към Руската Федерация да отмени забраната върху доставките на някои видове селскостопанска продукция, най-вече праскови, ягоди и портокали. Този въпрос бе повдигнат от зам.-министъра на селскостопанското развитие на Гърция Панайотис Сгуридис на срещата с представителя на Росселхознадзор на РФ Алексей Алексеенко в рамките на международно изложение. Сгуридис съобщи, че продукцията буквално „гние в складовете заради обсъден в Москва.

Песков съобщи, че Русия не може да направи изключение за Гърция, която е една от страните членки на ЕС, спрямо който са наложени ответните санкции, но Русия е готова към разработване на други схеми за сътрудничество.

„Има достатъчно твърдо правило на Световната търговска организация. И Русия като член на тази организация, не може да прилага избирателни действия. Не може да се налагат санкции на страните от ЕС, а после избирателно спрямо някои от тези страни да се отменят санкциите. В конкретния случай може да се разработи схема за не директни доставки“, поясни Песков.

Той припомни, че през февруари 2015 година в рамките на работната визита в Будапеща, Владимир Путин заяви, че въпреки санкциите Русия ще може да сътрудничи с Унгария в аграрно-промишлената сфера.

„Предполагам, че съвместната работа по създаване на съвместни предприятия в аграрно-промишлената сфера, ще ни помогне да намерим изход от онази ситуация, която е свързана с ответните санкции на Русия относно доставките на селско-стопанска продукция от Европа в РФ“, заяви на 17 февруари Владимир Путин.