Русия може да забрани вноса на всички плодове и зеленчуци от Турция

През следващата седмица властите в Русия могат да вземат решение за пълната забрана за внос на плодове и зеленчуци от Турция, съобщава ТАСС. Според зам.-директорът на фитосанитарната служба Россельхознадзор Алексей Алексеенко причината за това ограничение са честите нарушения на изискванията.

На 16 май в сила ще влязат допълнителни ограничения на вноса на селскостопанска продукция от Турция заради наличието на вредителя западнокалифорнийски трипс. Така от руския пазар ще изчезнат марулите и салатите „Айсберг“ от Турция.

Алексеенко коментира пред ТАСС преди дни, че от съображения за сигурност ведомството може да забрани вноса на китайско зеле, лимони и грейпфрут от Турция.

Кремъл не вижда политически основания за ограниченията, поясни по повод готвените забрани говорителят на президентството Дмитрий Песков.

„Россельхознадзор не се занимава с политика, а със своите специфични теми“, категоричен беше той и допълни, че институцията ясно е уточнила защо налага забраните.

През лятото на 2014 година Русия забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС. Това стана със заповед на президента Владимир Путин и е в отговор на ограниченията, които Западът наложи срещу Москва по повод присъединяването на Крим и кризата в Украйна.