Русия-Китай: дългият път към компромиса

Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китай Си Цзинпин след преговори в Шанхай изразиха намерение да укрепват всеобхватното руско-китайско енергийно партньорство, по-специално, „да съдействат за най-скорошно начало на износа на руски газ за Китай”.

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную Республику

Известно е, че Владимир Путин беше предложил елиминиране на данъка върху добива на полезни изкопаеми за газовите находища, които ще изнасят газ съгласно бъдещия контракт за Китай. В отговор Китай обеща да отмени вносните мита.
Според говорителя на руския държавен ръководител Дмитрий Песков, този контракт може да бъде подписан във всеки момент. Песков уточни, че преговорите ще продължат и че е постигнат съществен прогрес, а по цените все още има работа.

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную Республику
Русия и Китай заявяват, че става дума за доработване на детайли. Самите планове за износ никой не е отменял. Износът следва да стартира през 2018 година. „Газпром“ ще изнася за Китай 38 милиарда кубически метра гориво годишно с възможността от следващо увеличаване до 60 милиарда.
Преговорите не бяха леки и компромисите са постигнати с труд, но без това Китай и Русия не могат – те са буквално обречени на подписване на контракта, каза Александър Пасечник от руския Фонд за национална енергийна сигурност:
– Китай се нуждае от руски газ, защото е крайно заинтересован от реализиране на енергийната си стратегия. С други думи, без руския газ те просто ще забавят темповете на икономическото си развитие. По тази причина контрактът е взаимно изгоден.
Владимир Путин каза, че той е много доволен от преговорите, особено от икономическите аспекти:
– Отношенията между Русия и Китайската народна република продължават успешното си развитие и стигат до принципно ново равнище на всеобхватното партньорство и стратегическо взаимодействие. Специално внимание на преговорите отделихме на икономиката. Китай твърдо заема позициите на водещ външнотърговски партньор на Русия. Миналата година стокооборотът ни беше почти $90 милиарда, и ще се стремим към $100 през 2015 година.

Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную Республику
А през периода, докато тръбите не се напълнят с руски природен газ, Китай ще получава от нас втечнен. Руската компания „НОВАТЕК” на 20 май подписа контракт с китайската CNPC за износ на 3 милиона тона втечнен природен газ годишно.