Руското министерство на отбраната покани експерти от НАТО за обсъждане на полетите над Балтийско море

Руското министерство на отбраната покани експерти от НАТО за обсъждане на полетите над Балтийско море

Публикувано от:

Руското министерство на отбраната покани военни експерти от НАТО да проведат консултации в Москва през септември тази година, за да обсъдят военнополитическата обстановка в Европа. Това съобщи в понеделник зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов, предаде ТАСС.

„Военни експерти от НАТО са поканени през септември 2016 г. в Москва за провеждане на консултации в областта на военнополитическата обстановка в Европа“, заяви той.

Министърът поясни, че на 29 юли в руското военно ведомство се е провел брифинг за акредитирани в Москва военни аташета, по време на който те са разказали за резултатите от юлското заседание на Съвета Русия-НАТО. „Въпреки несъвпадащите възгледи и последици от решенията, приети на срещата на върха на алианса във Варшава, от руска страна е изразена готовност за конструктивен диалог по въпросите, представляващи взаимен интерес“, заяви Антонов, като добави, че в министерството на отбраната „извършват щателен анализ на прозвучалите във Варшава решения“.

На заседанието на Съвета Русия-НАТО руската страна е предложила „позитивна програма“ за развитие на взаимоотношенията с алианса, каза още Антонов. По думите му, нейното реализиране би спомогнало за „деескалацията на напрежението и за предотвратяване на инцидентите по линията на съприкосновение на въоръжените сили на страните“.

„В качеството на приоритетна задача в тази сфера Министерството на отбраната на Русия разглежда готовността въз основа на взаимността да осигури полетите на военната авиация над Балтика само с включени транспондери. С тази цел експерти от НАТО и не влизащите в алианса балтийски републики са поканени в Москва за провеждане на консултации и изработване на съгласувани мерки за реализирането на тази инициатива на президента на Финландия Саули Нийнистьо“, добави Антонов.

В началото на юли руският президент Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с финландския си колега Саули Нийнистьо заяви, че Русия подкрепя предложението на Финландия за забрана на полетите над Балтийско море за самолети с изключени транспондери.