Русия и Чехия – специални отношения

Руският президент Владимир Путин е убеден, че обемите на стокообмена между РФ и Чехия ще се възстановят, а съществуващите проблеми трябва да бъдат разрешени чрез съвместни усилия. Такава гледна точка изрази руският лидер в Пекин на среща с президента на Чешката република Милош Земан.

„Ние високо ценим вашата позиция по повод обективните оценки на неотдавнашната история и времената от войната. Изцяло споделяме вашия подход, съгласно който днешните проблеми трябва да се разрешават не разделяйки се, не обръщайки гръб едни на други, а обединявайки усилията си“, каза Путин, като отбеляза,  че днешната среща планира да посвети именно на тези въпроси.

Според президента на РФ, руската и чешката страна има какво да обсъдят. „Стокообменът между Русия и Чехия е намалял в последно време, наистина, аз смятам, че това е временно явление и всичко ще се върне на стадий на възобновяване на ръста“, подчерта Путин.

По време на разговора си с Путин Земан отказа да използва преводач и говори на руски език. Той в частност, се оплака от 37-градусовата горещина и сподели плановете си относно планираното на предстоящата среща на Генералната асамблея на ООН свое изказване. „Искам да говоря по темата, която честно казано, вече бе подета от господин Лавров“, каза Земан, като уточни, че става дума за борбата с тероризма. „Според мен е необходимо приемането на единна резолюция на Съвета за сигурност“, каза той, като припомни, че подобна резолюция вече е приета срещу терористичните актове в Сомалия.

Чешкият президент предложи също и създаването на международни антитерористични групи. При това, по думите му, работата им не трябва да бъде насочена на окупирането на територии, а „само на илюминация на чувствителните точки на терористичните организации“, тоест, на ръководителите им и тренировъчните лагери, където се обучават терористи. Земан се обърна към Путин с молба да подкрепи тези предложения.

Преди визитата на руския президент в Пекин помощникът на държавния глава Юрий Ушаков съобщи, че на срещата със Земан Путин ще обсъди сътрудничеството на Русия и Чехия в търговско-икономическата, инвестиционната, енергийната и културно-хуманитарната сфери. При това ще бъде засегната и темата за „диалога между Русия и ЕС“. Представителят на Кремъл отбеляза, че руско-чешките отношения винаги са носили партньорски характер и „до скоро са се отличавали с нелоша динамика“. В частност, чешкият президент посети Олимпиадата в Сочи и участва в тържествата по случай 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

В Кремъл отбелязаха укрепването на контактите между руските и чешките региони, както и добрите перспективи за развитие на културно-хуманитарното взаимодействие, активизирането на междууниверситетското сътрудничество. Свен това, се подчертава, че в Чехия нараства интересът към изучаването на руски език – той се преподава в 220 училища и гимназии, както и в 43 висши учебни заведения в страната.