Русия и Украйна се договориха за газа

Русия и Украйна се договориха за базовите условия на споразумението за възобновяване на доставките на газ, съобщи руският енергиен министър Александър Новак. По думите му предстои да бъде подготвен пакет от документи, както и анекс към договора между „Нафтогаз“ и „Газпром“, който да определи техническите въпроси, свързани с обема на доставките на гориво.

Според Новак Европейската комисия (ЕК) е напълно съгласна с позицията на Русия относно уреждането на отношенията между Киев и Москва.

Основен спор в момента е въпросът за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може „Нафтогаз“ да изплати част от дълга си към „Газпром“ и да плаща авансово новите поръчки.

Позицията на Москва на провеждащите се в Брюксел тристранни преговори по газовия въпрос във формат Русия-Украйна-ЕС остава без промяна, предаде РИА Новости.

„Позицията на руската страна в рамките на на провеждащите се в Брюксел тристранни преговори по газовия въпрос във формат Русия-Украйна-ЕС остава без промяна. В съответствие със споразуменията, цената на руския газ в рамките на „зимния пакет“ (в срок от 1 ноември 2014 година до 31 март 2015 година) за Украйна ще се формира в съответствие с действащата формула по договор, с отчитане на отстъпките в размер на 100 долара за 1000 кубически метра“, се посочва в съобщение на руското министерство на енергетиката.

По този начин за последното тримесечие на 2014 годна цената на газа ще бъде 378 долара за хиляда кубически метра, а в първото тримесечие на 2015 година – 365 долара за хиляда кубически метра.