Русия и Украйна постигнаха предварително споразумение за газа

Русия и Украйна постигнаха предварително споразумение за газа

Публикувано от:

Москва и Киев постигнаха напредък в посока уреждане на спора за газовите доставки на време за зимата, но европейските лидери заявиха, че Москва трябва да направи повече в подкрепа на крехкото примирие, както и за край на боевете в Източна Украйна, предава Reuters.

Предложеното споразумение може да доведе до възобновяване на доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени през юни, както и да гарантира тези за европейските потребители, преди търсенето да е нараснало през студените месеци и запасите да са намалели. До него се стигна изненадващо, след разговори в Милано, които Кремъл определи като „изпълнени с недоразумения и неразбирателства”.

След среща с президента на Украйна Петро Порошенко, която последва разговорите с европейските ръководители, руският президент Владимир Путин заяви, че е постигнато споразумение, гарантиращо „поне за зимата” газовите доставки.

Споразумението дойде след трескава поредица от разговори в кулоарите на Срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано, на която европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, наложени във връзка с украинската криза.

Имаше известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и така наречената разделителна линия между проруските опълчнци и украинските сили. Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва Reuters.

Очевидно благоразположени към Киев, европейските лидери заявиха на Русия, че трябва да осигури пълно прилагане на споразумението за примирие, отбелязва агенцията.

Позицията на Меркел като ръководител на Германия означава, че тя задава тона в отношенията на ЕС с Русия, както и че тя е поела водещата роля в Европа при опитите да бъде убеден Путин да промени курса спрямо Украйна. На нея обаче не й е било лесно в Милано, като по думите на германски представител руският лидер не е демонстрирал „особено градивна нагласа”.

Според френския президент Франсоа Оланд въпреки трудното начало на разговорите в Милано следващите срещи са били по-продуктивни. Той посочи, че споразумението за газа вече е много близо, което по думите му е много важно за украинците и доста успокоително за руснаците.

Путин заяви също, че „Газпромбанк” може да претендира за изплащането на предоставен на украинската газова компания „Нафтогаз” кредит на стойност 1,8 млрд. долара и обвини украинските власти, че са блокирали платен газ за предприятие от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитро Фирташ, предаде ТАСС.