Русия и Сирия спират въздушните удари по Алепо

Русия и Сирия спират въздушните удари по Алепо

Публикувано от:

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че от тази сутрин руската и сирийската авиации прекратяват въздушните удари по Алепо. По думите му това ще позволи на цивилното население да се евакуира от града по време на краткото примирие, което ще бъде обявено този четвъртък.

„От 10 часа московско време тази сутрин се прекратяват ударите на руските и на сирийските ВВС в района на Алепо. Предсрочното прекратяване на огъня е необходимо за въвеждането на „хуманитарна пауза” от 20 октомври”, заяви той, цитиран от руските информационни агенции.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи още, че по време на хуманитарната пауза сирийската армия ще се оттегли на разстояние, позволяващо на силите на сирийската опозиция да напуснат източните части на град Алепо по две специални коридора.

„Едновременно с началото на хуманитарното примирие сирийската армия ще се оттегли на разстояние, позволяващо на бойците безпрепятствено да напуснати източните части на Алепо с оръжие по два специално създадени коридори. Единият е по пътя „Кастело“, а вторият в района на пазара „Сук ел Хай“, заяви Шойгу по време на съвещание в руското министерство на отбраната.

Той бе категоричен, че всички, които са заинтересовани от стабилизацията на обстановката в града, трябва да пристъпят към реални политически действия. „Всички, които наистина са заинтересовани в скорошната стабилизация на обстановката в Алепо, трябва да пристъпят към реални действия, а да не продължават да се занимават с политическа бумащина“, заяви Шойгу по време на съвещание в руското министерство на отбраната.

Руският министър на отбраната каза още, че работата на военните експерти по отделянето на терористите от умерената опозиция в сирийския град Алепо ще започне тази сряда в Женева, а руската група вече е пристигнала в Швейцария.

„Предполагаме, че руската инициатива трябва да способства успеха на работата на военните експерти на редица държави, която ще започне утре в Женева. Тази работа ще бъде насочена най-вече по отделянето на терористите от умерената опозиция“, заяви Шойгу по време на съвещание в руското министерство на отбраната.