Русия и САЩ се споразумяха за редица „критични“ въпроси

Съединените американски щати и Русия трябва да намерят допирни точки по отношение възстановяване стабилността в Източна Украйна и слагане край на гражданската война в Сирия. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери преди срещата с руския президент Владимир Путин.

Американецът похвали ролята и усилията на Москва да бъде намерено политическо решение за конфликта в Сирия. „Заедно САЩ и Русия имат възможност да направят съществена разлика“, заяви Джон Кери, цитиран от CBS News. „Дори когато е имало различия между нас, ние сме били в състояние да работим ефективно по конкретни въпроси“, каза още Джон Кери.

Той сподели също така, че и САЩ, и Русия вярват, че групировката „Ислямска държава“ да бъде елиминирана. „САЩ и Русия са съгласни, че това е заплаха за всички, за всяка една страна. Терористите нападат нашата култура и история. Не ни остава избор, освен да сме заедно – да се бием и да ги унищожим“, заяви Кери.

Около 20:45 часа българско време приключи срещата, продължила три часа при закрити врати. След нея държавният секретар Джон Кери заяви, че САЩ не води политика, целяща изолирането на Русия, съобщи ТАСС.

Русия и САЩ се споразумяха за редица „критични“ въпроси, особено по отношение на Сирия, заяви Джон Кери след срещата, цитиран от Russia Today. „САЩ е готова да работи с Москва“, допълни още Кери, заявявайки, че разговорите са били „конструктивни“. Той описа изминалия ден като „продуктивен“. Кери заяви също така, че САЩ и Русия са сближили позициите си относно Сирия и борбата с тероризма.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова за продължаване усилията за сформиране на делегация на сирийската опозиция за преговори с правителството. Лавров заяви, че Москва подкрепя идеята за свикване на заседание в Ню Йорк на 18 декември по въпросите за сирийския конфликт.

Джон Кери подчерта, че колкото по-скоро бъдат изпълнени Минските споразумения, толкова по-скоро ще бъдат отменени и санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия.

 

Източник: fakti.bg /Денис Джамбазов/.